Youtube Twitter Facebook

Интервюта

Соломон Паси: България е като отворено буре насред морето

www.frognews.bg, 15.07.2012

Това правителство получи на тепсия постигнатото от предишните – членството на България в Европейския съюз. Но заедно с това няма стратегия за това, няма стратегия дори какво да прави в следващите 20 дни. И ако всяка страна-член на ЕС знае какво е мястото й в общността, България е като едно отворено буре насред морето, каза в предаването "Неделя 150" бившият външен министър Соломон Паси.

Първото, което трябва да направим – да имаме своя визия, стратегия за бъдещето. Второто нещо, от което имаме необходимост, е да намерим своята ниша в ЕС. Ние не знаем какво правим. Не знаем какво правим и в НАТО. На трето място, се нуждаем от спешна реформа в образованието. Едно университетско изследване показва, че 86% от българските учебници гледат в миналото, 12% в настоящето и едва 2% към бъдещето, посочи Соломон Паси.

По темата за Шенген бившият външен министър каза, че членството там е лесна работа, проста задача и можеше да бъде решена преди три години, ако не беше подценена. Премиерът тогава каза, че технически сме готови. Трябва да си дадем сметка, че в политиката всичко е политически въпрос. Подценяването на Шенген доведе до това, че не влязохме нам, подчерта Соломон Паси.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

« Обратно към всички интервюта