Youtube Twitter Facebook

Интервюта

Соломон Паси: Трябва да се оптимизира Министерството на отбраната

www.cross-bg.net, 29.03.2010

Трябва да се оптимизира Министерството на отбраната. Това коментира в интервю за Информационна агенция КРОСС председателят на Атлантическия клуб в България Соломон Паси.

Г-н Паси, как ще коментирате инцидента в московското метро?

Това е трагичен инцидент, към който може да има само еднозначно отношение. Естествено, че всякакви терористични актове трябва да бъдат непоколебимо осъдени. Случаят показва и нещо друго – че Русия и НАТО имат общи противници. Много повече са нещата, които свързват Русия и НАТО, отколкото нещата, които разделят Русия от НАТО. Затова смятам, че бъдещата архитектура на сигурността трябва да предвиди толкова тясно сътрудничество между Русия и НАТО, което да доведе до членство на Русия в Северноатлантическия договор. Една от първите големи стъпки в това отношение може да бъде общото изграждане на противоракетната отбрана. Мисля, че това е една прекрасна инициатива, която следва да бъде обсъдена във формата НАТО–Русия.

Какво трябва да съдържат стратегията за сигурността и националната отбранителна стратегия? Военният министър Аню Ангелов призова Атлантическия клуб да направи предложения.

Смятам, че подобни документи следва да бъдат подготвени паралелно с новата стратегическа концепция на НАТО, както и паралелно с общата европейска отбрана, която се визира в Лисабонския договор. Смятам, че ако тръгнем по този път, ще стигнем далече. И това са двете пътеводни звезди, които трябва да ни ръководят в основните ни действия по въпросите на сигурността. В областта на сигурността солови изпълнения не се очакват и не се приветстват. Напротив, ние трябва да правим всичко координирано и съгласувано и добре разпределено с нашите съюзници.

Вие съобщихте, че при мандата на предишното правителство е договорена сделка за няколко самолета F-16, а впоследствие се оказа, че те попадат в пакета на румънската отбрана. Защо се получава така?

Да, САЩ наистина предложи сделка за самолети втора употреба F-16, което смятам, че за българските въоръжени сили е най-доброто. За съжаление тези преговори забуксуваха. Тази бройка, която е заделена за България, в момента я виждаме в пакета за продажба на една ескадрила за Румъния.

Смятате ли, че в сегашната ситуация на финансови затруднения трябва да се орежат средства в сферата на отбраната?

Кризата може да бъде повод за различни действия. Но смятам, че кризата трябва да ни подтикне към иновативно мислене. С просто отупване на брашнения чувал кризата няма да бъде решена и дупките няма да бъдат запушени. Имаме нужда от нови решения. Аз бях много удовлетворен от изявлението на министъра на отбраната, който каза, че смята да оптимизира щата на Министерството на отбраната и Генералния щаб. Служителите в нашето Министерство на отбраната са толкова, колкото служителите в съответните министерства на Белгия и Холандия, взети заедно. Не заради кризата, а заради 20 години отлагани действия трябва да се предприемат действия по оптимизацията.

Интервю на Кремена Кръстева

« Обратно към всички интервюта