Youtube Twitter Facebook

Интервюта

Клинтън е отворена, но не знаем как да си поискаме

Дартс нюз, 06.02.2012

Соломон Паси е председател на Атлантическия клуб в България. Бивш министър на външните работи с рекорден брой посещения в САЩ - 16 по време на мандата си. Бил е депутат във Великото народно събрание, когато пръв предложи България да се присъедини към НАТО, и председател на външната комисия в парламента, приключила споразумението за американските бази у нас. Като дипломат № 1 на страната Паси постави и пръв проблема с отпадането на американските визи за българите още през 2003 г. при посещението на тогавашния държавен секретар на САЩ Колин Пауъл в София. Соломон Паси успя да впечатли преди 20-тина години и държавния секретар Джеймс Бейкър, който през 1999 г. предложи създаване на Атлантически клубове по света по примера на българския.
Какво ни каза Хилари Клинтън с 5-часовата си визита у нас преди ден, Дартс нюз разговаря със Соломон Паси.

- Г-н Паси, като че ли не стана много ясно за хората защо Хилари Клинтън дойде у нас и какво значение има посещението на държавен секретар на САЩ за България?


- Визита на държавен секретар на САЩ винаги има голямо значение, защото носи добавена стойност - извън въпросите, които се обсъждат и решават. Това е знак за американския бизнес да инвестира в съответната държава, както и много добър стимул за развитие на туризма. Тоест - безплатен пиар на държавата.

- Какво всъщност ни каза Клинтън?

- След посещението на Клинтън в София стана ясно какви са приоритетите на американската страна. Енергийната независимост, която е от общ интерес, диверсификацията на енергоизточниците и енергоснабдяването... Бяха споменати и редица други теми, които са приоритет на американския интерес и в които България би могла да играе конструктивна роля на младши съюзник. Например в случая със Сирия - можем да бъдем полезен, макар и не основен играч, при разрешаването на кризата с Дамаск.
Това, което обаче не ми стана ясно, е какви са основните бг претенции и искания към американската страна. Американците са прагматични хора и са свикнали да дават, имат готовност да дават на своите съюзници, стига те да умеят да си поискат. Не разбрах как сме се опитали да материализираме прекрасните военно-политически отношения между двете страни в последните 22 години. А има възможности в различни области, в които България би могла да поиска стратегическо партньорство в бъдеще. Но на срещата не трябва да се гледа като на пропуснат шанс, а по-скоро като на стимул за дипломатическа мобилизация по темата българо-американски отношения.

- Какво можехме да си поискаме от САЩ?

- Има редица проекти, в които България може да поиска участие. За някои изпуснахме влака, но за други - не. Пропуснахме шанса страната ни да стане домакин на част от инфраструктурата около противоракетната защита на НАТО. Но могат да се сключат двустранни споразумения в други стратегически области. Например - да проявим интерес да се включим в програмата за изграждане на изтребител F- 35. Друг дял в двустранните отношения, който не съществува, а би могъл, е в космическата програма на САЩ. Такова сътрудничество би могло да има различни аспекти - в отбраната, в изследването на космоса, технология, наука, изпращане на бг астронавт в екип на НАСА и т.н. Още една възможна област е кибер отбраната, която е сред най-новите приоритети на Съединените щати. Тези области не изчерпват възможната палитра от стратегически теми, по които България може да търси сътрудничество със САЩ. Но общият знаменател е, че трябва да се ориентираме към области, които носят технологична и иновационна добавена стойност. България има нужда да освежи своята политика в областта на високите технологии и това най-добре би могло да стане чрез съответните програми за сътрудничество със САЩ. Българо-американските отношения са в отлична форма, но за съжаление не успяваме да ги материализираме.

- А имаше ли символика в прическата на Хилари Клинтън - изцяло открито лице, по-отворена към нас? Като брошките на Мадлин Олбрайт?


- Аз не съм привърженик на такъв тип интерпретации. Хилари Клинтън е достатъчно отворена, въпросът е дали ние имаме готовност да се възползваме от нейната откритост. Прическата няма значение, ако не знаем какво искаме и как да го получим.

Юлиана Ончева

Посещения на държавни секретари на САЩ в България:

Юли 2008 г.
Държавният секретар на САЩ Кондолиза Райс пристига на второ посещение в България. Райс се среща с министър-председателя на България - Сергей Станишев и президента Георги Първанов. Държавният глава я награждава с орден "Стара планина" - Първа степен за заслугите й при освобождаването на българските медицински сестри и палестинския лекар от затвора в Либия през юли 2007 г.
Кондолиза Райс е в България по покана на вицепремиера и министър на външните работи Ивайло Калфин. Посещението й е част от обиколка в Прага, София и Тбилиси в периода между 7 и 10 юли.

Април 2006 г.
Държавният секретар на САЩ Кондолиза Райс пристига в България в рамките на неформална среща на външните министри на страните-членки на НАТО, като целта е подписване на споразумение между правителствата на България и САЩ за сътрудничество в областта на отбраната.

Май 2003 г.
Държавният секретар на САЩ Колин Пауъл пристига на еднодневно посещение в България. Пауъл уважи церемонията по повод 100-годишнината от установяването на българо-американските дипломатически отношения. Колин Пауъл посети София в рамките на обиколката си в Близкия изток и Европа, включваща още посещения в Израел, Западния бряг, Йордания, Египет, Саудитска Арабия, Русия и Германия.

Ноември 1999 г.
Държавният секретар на САЩ Мадлин Олбрайт пристига на посещение у нас, за да подготви първата визита на действащ американски президент в България.

Февруари 1990 г.
Държавният секретар на САЩ Джеймс Бейкър посещава Румъния и след това България. У нас той се среща с президента Петър Младенов и с опозицията.

---

Интервюто е достъпно тук.

« Обратно към всички интервюта