Youtube Twitter Facebook

Интервюта

Бивш външен министър на България призовава за „ЕС – WiFi рай“

www.dw-world.de, 01.07.2011

Сърус Фаривар, журналист от Дойче веле, интервюира д-р Соломон Паси, президент на Атлантическия клуб.

ДВ: Вашето писмо е озаглавено „ЕС - WiFi рай”. Можете ли да обобщите какво призовавате Европейската комисия да свърши?

Соломон Паси: На кратко ние бихме искали да подобрим дигиталната стратегия на Европейския съюз и да го превърнем в рай на WiFi мрежите. Какво имаме предвид с това? Ние искаме Европейската комисия да ни помогне да осигурим интернет достъп до публични и частни места. Ние предлагаме това да се случи на две стъпки. Първата стъпка е да се осигури универсален интернет достъп до всички публични места и частни сгради. Втората стъпка е да се гарантира универсален  достъп на устройствата, които могат да се свързват с интернет като компютри, iPod-и, iPad-и, други.

 

Ние сме много окуражени от доклада на Обединените нации [през май], в който се казва, че достъпът до интернет е обявен за универсално човешко право. Този доклад беше първоначално създаден с цел да накара правителствата, които искат да попречат на своите народи да използват интернет. Но той има и много, много силни импликации за Европейския съюз. Ако достъпът до интернет е универсално човешко право, тогава ние трябва да се отнасяме с интернет като с достъпа до топла вода, достъпа до тоалетна и други подобни неща. Ние смятаме, че е абсолютно недопустимо да се плаща между 15 и 20 евро на час, за да се ползва интернет в хотел, който се намира в сърцето на Европа.

 

 

Както казахте, много европейци може да чувстват, че безжичния интернет често е прекалено скъп, но трябва ли да бъде работа на Европейската комисия или на ЕС да осигури средствата, да постави и поддържа местата за достъп до безжичен интернет? Как това ще стане на практика?

 

Да, това е точно работа на Европейската комисия и разбира се, подкрепата на Европейския парламент е добре дошла. Ние имаме голям опит в тази област. Преди три години аз и жена ми предложихме подобна идея, а именно да се стандартизират всички зарядни за мобилни устройства в Европейския съюз. С подкрепата на Европейската комисия това е факт от 2011 година.

 

Ние планираме да използваме същите похвати, за да помолим Европейската комисия, да осъществи насоките в този доклад на ООН. На практика може да си представим, че това може да се получи по същия начин, по който имаме електричество в хотелските си стай си из цяла Европа. Когато отидете на хотел, те не Ви молят да заплатите повече за ползването на електричество, топла вода или тоалетна.

 

Ние говорим за универсален достъп до интернет чрез устройства, което е подобно на достъпа, който вече имаме до лампите или телевизорите, намиращи се в хотелските ни стаи. Те не Ви казват, че от хотела осигуряват електричеството, но Вие да си носите собствени лампи или телевизор.

 

Интернетът трябва да бъде третиран по същия начин, по който се отнасяме до достъпа до електричество, топла вода, кабелна и сателитна телевизия, които всички те са възможни на територията на ЕС.

 

 

Във Вашето писмо казвате, че „настолните персонални компютри, iPad-те и лаптопите трябва да бъдат направени достъпни на публичните места“. Във Вашата гледна точка, ако някой отиде на публичен площад в София, какво ще трябва да носи със себе си, за да има достъп до публичното пространство?

 

Може да има малка кабинка – както вече съществуват на някои летища в Европа – и можете да я използвате или пък във всяка кафетерия, или пък в който и да било ресторант, училище, болница – няма да има дълги опашки [защото вече ще има достъчно голям достъп]. Или представете си как влизате в самолет и [достъпът] го имате на седалката точно пред Вас.

 

 

Финансирането на места за безжичен интернет от страна на Европейския съюз ще бъде скъпо. Имате ли някаква представа какво ще струва това, за да бъде постигнато?

 

Това ще бъде осъществено стъпка по стъпка. Като за начало, ние можем да определим нов стандарт за частните домове. Както не изискваме разрешения за сграда, която няма достъп до електричество или гореща вода, така и няма да изискваме разрешения за нови къщи, които да не включват планове за безжичен интернет. Разбира се ще трябва да се плаща, но цената ще бъде много, много по-ниска, когато броят на потребителите нарастне 10 или 100 пъти.

 

 

Значи казвате, че ако има повече потребители, цените ще паднат?

 

Да. Представете си ако имате сграда с 500 апартамента и само две или три семейства използват електричество. Представете си високата цена, която тези хора ще трябва да плащат. След това си представете цената, която всички ние ще трябва да плащаме, когато споделиме тази инфраструктура.

Ние вярваме, че това е само началото на нова дигитална ера в Европейския съюз, която ще обхване и останалия свят.

 

 

Соломон Паси описва своето скорошно писмо до ЕС за разпространяване на достъпа до интернет. Той казва на Дойче Веле, че безжичният интернет достъп трябва да бъде също толкова евтин и леснодостъпен, колкото горещата вода или електричеството.

Бившият външен министър на България Соломон Паси и неговата съпруга Гергана Паси, ръководител на движението ПанЕвропа – България, неправителствена организация, публикуваха на 20 юни отворено писмо до Европейската комисия, призовавайки  достъпът до интернет да стане достъпен за всички европейци.

В писмото те пишат, че „достъпът до интернет трябва да бъде смятан за най-новата, петта, свобода на ЕС, заедно със свободното движение на хора, стоки, капитал и услуги“.

В интервю за Дойче Веле, Соломон Паси твърди, че комерсиалният безжичен интернет е надценен в Европа и че ЕС трябва да го регулира чрез нови закони върху сградите.

« Обратно към всички интервюта